Header Ads

Persoonilugu: Aivar Pohlak



Äripäeva küsimusele, kas ta kavatseb kunagi veel kodumaise jalgpalli heaks midagi ära teha, vastas Oper: „Nii kaua, kui Eesti jalgpall on korrumpeerunud, kaob mul igasugune tahe Eesti jalgpalli kuidagi toetada. Eesti jalgpalli kontrollib üks inimene ja kõik teised on tema käpiknukud.“

Just sellised sõnad on öelnud Eesti koondises 38 väravat löönud Andres Oper öelnud. Kas tegu oli emotsionaalselt üles köetud inimese ärritunud statementi või on sellel ka mingine iva sees. Süübime natukene eelnevatesse tegevustesse. Kas on meeldevaldne arvata, et loodud monopoli puhul on tegu ausa konkurentsiga. Kas selline ülesehitus on aus ja kas möödunud aastate ning ka jätkuvate tegevuste küsitavus on meeldevaldne? Vutielu soovib õnne meie persooniloo peategelasele, sest just täna 19.oktoobril tähistab kangelane oma sünnipäeva! 


Siia mõttelisse graafikusse võiks muidugi lisada veel ettevõtteid, klubisid, organisatsioone ja inimesi, kes on oma otsustes "vabad." 

Võitlus Kannikuga

Loo alustuseks liiguks kohe esimese inimeseni, kes julges väljendada vastumeelsust Aivari kahtlastele rahatehingutele EJL ja FC Flora vahel. Kanniku käik väljendas rahulolematust Sireli juhitud alaliidu sekretariaadi tegevusega, mis kohtleb näiteks infot jagades nii klubisid kui juhatuse liikmeid erinevalt. Samas viitas Kannik Pohlaku klubile FC Flora võimaldatud ebamäärastele väljamaksetele, mille taga pole olnud juhatuse toetust.

Kannik viitas väljavõttele EJLi kontost, millest nähtub, et alates jaanuarist 2004 on liidust Florale liikunud 4,8 miljonit krooni, millest on tagasi makstud 3,8 miljonit krooni. Muidugi mõne aja pärast Kannik oli sunnitud oma kohalt lahkuma. Diktaatori vastu töödates ei saa sa olla oma otsustes vaba. Ei ole võimalik, et ausat asja ajades sa oma kohal pikalt jätkata saaks.

Aivar on tunnistanud mitmel korral, et teda raha ei huvita. Temale väga tähtsal kohal on ausus. Samuti on ta öelnud, et EJL palgal ta ei ole ehk siis teeb ta seda puhtalt enda huvist seista Eesti jalgpalli eest.

Täiesti tuhast suutis ka see aasta EJL toetada FC Flora võla kustutamist 1,5 miljoni euroga ja seda veenvalt selgitada ei ole suutnud. Tuletaks siinkohal meelde, et FC Flora palgakulud on ilmselt Eesti ühed suurimad ja tekitab küsimusi, kas klubi kes on nii suurelt võlgades peaks elama üle võimete. Sillamäe Kalevi näitel sai selgeks, et kui klubi on võlgades võetakse klubilt ära litsents. Sellise mastaabiga klubil seda ilmselgelt juhtuda ei saa.

Norra seiklused

Norra maksuamet, kes uuris juba pikemat aega Raio Piiroja võimalikku maksupettust, algatas uurimise ka teise Eesti jalgpalluri, varem Hønefossi klubis mänginud Aleksandr Dmitrijevi suhtes. Kuna Dmitrijevit esindas analoogselt Piirojale Eesti agentuur Sport & Net Grupp, on ka Dmitrijev sattunud maksuameti huvisfääri, kirjutab Norra väljaanne Ringblad. Maksuameti andmetel teenis Dmitrijev Hønefossi klubis 2008. aastal 164 000 Norra krooni (umbes 21 000 eurot), 2009. aastal 225 672 (28 900) ja 2010. aastal 470 524 krooni (60 000 eurot).

Maksuameti jaoks tekitab küsitavusi Eesti koondislase kahe esimese hooaja palk, sest eestlasega samal tasemel Hønefossi mängijad teenisid aastatel 2008-2009 ligi pool miljonit krooni aastas. Konkreetse näitena tuuakse Umaru Bangura palk, kelle palk oli 2008. aastal 448 061 krooni.

Piiroja juhtumi materjalid esitas maksuamet Norra politseile. Tema puhul kahtlustatakse, et eestlane on jätnud Norra riigile maksmata 1 004 172 Norra krooni ehk 128 000 eurot. Fredrikstadis mänginud Piiroja palk oli Norras väidetavalt 600 000 Norra krooni ehk 77 000 eurot, kuid klubi maksis Sport & Net Grupp agentuurile miljon Norra krooni ehk 128 000 eurot.

Fredrikstadi kohtu hinnangul pole suudetud tõestada, et rahaülekanne tehti ärilistel eesmärkidel, vaid pigem hoopis sooviga hiilida kõrvale maksude maksmisest. Aftenposten kirjutab, et Piiroja agentuur kandis raha edasi tema endisele koduklubile FC Florale, kust see osade kaupa stipendiumi kujul Piirojale kanti.

«Sport&Net Grupp aga on sajaprotsendiliselt FC Florale kuuluv äriühing, mille eesmärgiks on klubile teistel mängijatega seotud tasanditel tulu teenimine, kusjuures tulude allikad on mängijate esindamine, skautimine jne,» ütles Pohlak.

Skandaalne Pisa - Flora mäng

Eelmine aasta küttis kirgi väidetav rahvusvaheliselt suur sõprusmäng sest Floral tekkis ootamatult võimalus kohtumiseks Itaalia Serie B klubi AC Pisa 1909-ga. Pisa pidi mängima algselt Panathinaikosega kuid viimase klubi loobumisel juhtus teisiti. Selle "suure" rahvusvahelise mängu pärast lükati edasi Premium Liiga kohtumine Viljandi Tulevikuga.


Meile teadaolevalt oli antud mängu toimumine väga keerulise protsessi käpiknuku lihtne tsenaarium. Eelduslikult sai Sport & Net Grupp Pisa mängu korraldajatelt pakkumise, et kas on võimalik sellel kuupäeval mängida sõprusmäng Itaalias. Selle peale edastas Sport & Net Grupp taotluse FC Florale, keda juhib esimese ettevõtte poeg. FC Florale sobis see kuupäev ja olid nõus seda mängu sellel ajal pidama. 

Selle peale pidi FC Flora tegema omakord taotluse Eest Jalgpalliliiidule ( oma isale tagasi ) et lükata Premium Liiga mäng Viljandi Tulevikuga edasi. EJL selle peale vastas FC Florale, et saame mängu edasi lükata juhul kui Viljandi sellega nõus oli. Viljandi oli sellega nõus. Vastu saadi paar pakki kalevi komme, limonaadi ja maagiliselt liitus ka Ingmar Krister Paplavskis peale seda Viljandisse laenule. Kõik on puhas juhus ja kõik said kasu. Kaunis!

Noortetöö tähtsus

Aivar Pohlaku sõnul nägi Eesti jalgpalliliit juba kümme aastat tagasi, et meie 1990-ndatel aastatel sündinud mängijate põlvkond ei ole piisavalt kvaliteetne, mistõttu ongi rahvuskoondis praegu madalseisus.

"Meie märkasime seda juba kümme aastat tagasi ja reageerisime sellele väga konkreetselt. Esimese asjana viisime sisse KTM-i ja ETM-i reegli ehk klubis ja Eestis treenitud mängijate mängitamise kohustuse, sest meie tippklubidesse hakkas ilmuma liiga palju välismaalasi ja klubide noortetöö oli kehval tasemel,"

Aivar on pidevalt kritiseerinud, kuidas suurtest klubidest peale Flora ei tegele keegi korralikult noortetööga. Kas me saame arvata, et noortetöö on mängijate treenimine või nende üleostmine kasvatajaklubist. Kui vaadata Flora U19, U21 kui ka esindusmeeskonda siis joonistub väga selgelt välja muster, et konkreetsest klubi ei treeni ise mängijaid vaid ostab neid üle konkurentidelt.

Tulles loo avasõnade juurde siis ka Andres Operi Jalgpallikool oli omal ajal väga korraliku noortega silma paistev. Miks Andres emotsionaalselt ennast üles küttis ja nii julgelt ennast väljendas oligi seotud sellega, et liidule ei meeldinud, et toona tema jalgpallikool Kaljuga liituda soovis ja tahtis seda protsessi peatada. Teadaolevalt oli aasta varem Andres seda sama võimalust ka Florale pakkuda aga toona nad loobusid sellest. 

Äripäev kirjutas, kuidas Operi JK plaanis selle aasta algul ühineda MTÜga Nõmme Jalgpalliklubi Kalju, ent koostööplaan läks möödarääkimiste ning kiirustamise nahka. Tekkinud olukord mürgitas Operi JK sisekliimat ning kaks endist treenerit Ralf Rogov ja Marko Pärnpuu läksid jalgpallitreeneritena tööle spordiklubisse Sparta. Andres Oper nägi Ralf Rogovi tegevuses pahatahtlikkust. „Treener edastas lapsevanematele valeinfot ning meelitas endaga kaasa kaks gruppi,“ rääkis Oper toona. „Ja ehkki gruppide registreerimise aeg oli lõppenud, tuli Eesti Jalgpalli Liit vastu ja registreeris need grupid oma reeglistiku vastaselt ära.

Jalgpalli liidu presidendina ja Sport & Net gruppi juhina on Aivar arvamusel, et just tema peaks viima läbi mängijate arenguvestlusi. Suunama neid oma mängjateel ja tegema kõike muud mida. Samuti on alati meelevaldne avalikult välja öelda, et koondisesse saavad läbi tema teatud persoonid. Pole ju õnneks avalik saladus see, kuidas koondise esitamise eest teenivad finantsilist tulu just need klubid, keda mängija sellel ajal esindab. 

See, et Aivar on üritanud olla koguaeg pildis kui Eesti mängijate üleminekud päevakorras on tulnud ka välja aastaid tagasi, mis liiga kindlameelseid tõestusi muidugi lõpuks ei saanud. Teatavasti väitis Saksamaa 3. Bundesliga klubi SSV Regensburg Jahn spordidirektor Christian Keller kohalikus väljaandes Blizz Aktuell, et läbirääkimised Subbotiniga katkesid, sest ootamatult sekkus kõnelustesse Aivar Pohlak ja "soovis tehingust ka midagi teenida".

Sõltumatus

Pohlak on naljatlemisi öelnud, et ilma tema loata ei panda arenal murutraktoritki käima. Võtamegi seda naljana ja ei usu, et sellel tõepõhi all on. Kuid räägime sõltumatusest kui üks persoon istub mitmel toolil korraga siis, kust tuleb väide, et meelevaldne on arvata, et EJL on oma otsustes vaba või vastupidi.

Aastal 2017 rääkis äripäev: "Kui komisjoni viieliikmelise nimekirja ette võtsin, läksid silmad suureks. Tekkis küsimus, kas komisjon saab olla sõltumatu. Või vähemalt miks ei koosne see mitmekesisemast seltskonnast, kel pole nii selget sidet vastuolulise Pohlakuga? Selle kohta saab pikemalt lugeda siit

Ta suhtleb ainult nende väljaannete ja ajakirjanikega, kes ei esita tülikaid küsimusi tema läbipõimunud huvide kohta ega kritiseeri tema juhtimistiili ja otsuseid. Ta on monopoliseerinud info, mis puudutab jalgpalli liidu rahaasju ja tema võimalikke huvide konflikte.

Äripäevaga Pohlak ei suhtle. Ja kui Pohlak ei suhtle, ei suhtle ka liit. Liidu pressiesindaja ignoreerib Äripäeva küsimusi, nagu ühte Eesti neljast päevalehest ei eksisteerikski. Minu hinnangul ei tohiks osaliselt riiklikku toetust saav ja selgelt avalikke huve esindav jalgpalli liit ja selle juht lubada endale positsiooni, et nemad suhtlevad avalikkusega valikuliselt. Aga ometi on nad seda teinud. Jalgpalli liidu rahaasjade avamine on võimatu missioon, sest Pohlak avaldab täpselt nii palju, kui soovib. 

Kas sellistel alustel võib arvata, et Soccernet on sõltumatu? Mitte ühtegi kriitilist artiklit Pohlaku või liidu suunas. Eesti jalgpallil läheb alati hästi. Täpselt selline ringkaitse ja kõik see kriitiline arvamus selle suhtes on täiesti absurdne ja laest võetud. Kastist välja keegi ei mõtle, sest diktaatorile vastu astumine lõpeb jalaga Kannikasse. Õnneks on ringkaitsele Pohlaku kaitseks astunud need, kes on oma magusal kohalt kunagi lahkuma ei pea, mis iganes nad teeks või üldse ei teeks. Kasutegurit nendes persoonides ei ole aga selleks tulebki enda ümber valida koerad, kes on ustavad oma peremehe suhtes. Toit on olemas ja kuudis on hea magada.

Kommentaare ei ole

Toetab Blogger.