Header Ads

Dortmund, julge unistada!

 
Erling Haaland, Jadon Sancho, Gio Reyna, ja Jude Bellingham. Need on Euroopa ühed talendikamad noored. Kui raha nii suurt rolli ei mängiks siis me võiksime eeldada, et nad mängivad Dortmundis veel mitmeid aastaid kuid kaua siis reaalselt?


Mõelge lihtsalt oma peas korra viis aastat edasi. Haaland ja Sancho on siis 25 aastased. Pole nagu kõige hullem vanus jalgpalluri jaoks. Reyna ja Bellingham on 22 aastased. Haige. Mõelge nüüd veel kui nad viie aasta pärast samas klubis mängiks. Rets!

Sancho (20), Haaland (20), Bellingham (17) ja Reyna (17) on osa Dortmundi noortest värskest verest, kes koos moodustab euroopas ühe huvitavama ja ohtlikuma ründe. Dortmundi loogika on olnud aga selline, mis pigem ostab noored talendid, hoiab need paar hooaega enda juures. Arendab nendest välja superstaarid ja müüb nad maha. Sellepärast on väheusutav, et viie aasta pärast neid mängijaid veel koos näeb. 

Ma vahest olen mõelnud, et kas need noored talendid omakeskis ka suhtlevad ja arutavad stiilis "kutid teeme koos ajalugu." Reaalsus on ju see, et kui mitte aasta pärast napsab Reali, Barca või mõne tipp premmi klubi nad endale, kus nad äkki läbi ei löö. Vahest oleks neil parem koos ajalugu teha ja tiitleid võita.

Dortmund tundub selle jaoks nii fännide, staadioni kui ajaloo pärast vägagi aus koht. Keskmise pealtvaatajate arvu poolest on Dortmund Euroopas esirinnas. Champions League karika peale heitlemine ei ole utoopiline. Bayerni suguse tiimiga mängivad kui võrdne võrdsega nii, et miks mitte jääda? Kui nad omavahel lustivad siis siit on ikka näha, et nad on võimelised liiga tiitlile võistlema.

Ajast, millal Dortmund võitis kaks järjestikust Bundesliga tiitlit ja jõudis CL finaali on noored tulnud ja läinud. Kusjuures ükski nendest polnud alla 25 aastane. Viie aasta jooksul müüs Dortmund sellised mängijad nagu Kagawa, Mkhitaryani, Sahini ja Gundogani Premmi ja La liga klubidele. Suuremad staarid läksid otse Bayernisse nagu Lewandowski, Götze ja Hummels. Viimased kaks tulid muidugi ringiga tagasi, sest ei saavutanud seal midagi. 

Mõistagi lahkutakse Dortmundist põhjusega, et tahetakse suuremaid palkasid ja tiitleid. Nüüd lahkutakse nooremalt. Näiteks Ousmane Dembelest arvati ulme superstaar tulevat ja müüdi 100 miljoniga Barcelonasse. Tema sugused näited peaksid olema teistele Dortmundi noortele heaks hoiatuseks, et kui sulle suured ootused pannakse siis sinult ka oodatakse palju ja võid olla korralikult orkis omadega. Kuigi Dembele puhul oli ka määravaks vigastused tundub ta siiski korralikult ülehinnatud.

Dortmundi puhul oli Dembele lahkumine loogiliseks jätkuks. Raha saadi korralikult. Ta asendati Christian Pulisiciga, kes asendati Sanchoga, sest Pulisic läks Chelseasse. Praegusel Dortmundil on muidugi ulme talent kätevahel. NBA näitel oleks ju tegu nelja esimese ringi valikuga draftis. Moukoko on ka veel tulevikustaar, kes saab järgmine kuu 16 ja saab alless siis Dortmundi põhitiimi esindada. Tema on see ulme Saksamaa U-20 noor, kes erinevates noorteliigades löönud 134 väravat 86 mängus. Eelmine hooaeg lõi Bundesliga U-19 vanuste väravarekordi 20 mängus 34 väravat. Ulme.

Aga nagu me arvata võime ei mängi nad ilmselt Dortmundis koos. Dortmund lihtsalt peab nad üks hetk maha müüma. Kuigi klubi puhul on tegu top20 enimteeniva klubiga on see nende ainuke suurem tuluallikas. Nad ei teeni ülekande ja sponsorrahadega nii palju nagu teised mujal euroopas. Samuti on Saksas koroonapandeemiaga eriti valus fännide mitte lubamine täies mahus staadionile. 

Samas üleminekuturul on näha ka märke, et enam ei taheta ulmesummasid enam välja käia nagu mõni aasta tagasi. Äkki see ongi Dortmundi võimalus nüüd näidata, milleks nad võimelised on? Dortmundi Tegevjuht Watzke on kusjuures huvitav karakter. Ta tüüris Dortmundi finantskriisist kui palkas Jürgen Kloppi ja sellisel ajal veel tahtis liigat võita. Motivatsioon on selle kohta ehk hea sõna. Talle justkui ei meeldiks Bayerni kombel kohapeal tipus passida vaid pigem on tagaajaja rollis.

See kord tundub siiski pisut teisiti. Dortmundil ei ole lihtsalt 1-2 head noort vaid korralik löögirusikas, millega saaks tulevikus Euroopas korralikult valitseda, rääkimata Bundesligast. Ma loodan neid noori omavahel arutamas näha, et mis te kutid siiski arvate, et näitame kollasele müürile, milleks me võimelised oleme ja jääme äkki vähe pikemaks ajaks siia ja korjame posutäie tiitleid.


Kommentaare ei ole

Toetab Blogger.